Te mit szoktál hozni tízóraira? Nagyjából biztosak lehetünk abban, hogy a legtöbb táskában valamilyen szendvics lapul (néha szó szerint…), amiben bérelt helye van a felvágottnak. Itt az ideje, hogy megnézzük, mit kell tudni róluk!

Hacsak nem vagy vegetáriánus, akkor biztos, hogy gyakran szerepel étrendedben valamilyen formában a hús. Mivel mi emberek mindenevők vagyunk, szervezetednek szüksége is van azokra a fehérjékre, amelyek csak az állati eredetű élelmiszerekben találhatók meg. A proteinnek is nevezett anyagok segítenek saját izmaidat, bőrödet, belső szerveidet felépíteni és működtetni. A húsban mindez koncentráltan megtalálható, mellette pedig vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz is hozzájutsz fogyasztásukkal. És hogy ne kelljen mindennap rántott húst enni – még ez is unalmas lenne egy idő után, elhiheted – néhány száz éve már különböző húskészítményekből, felvágottakból is válogathatsz. A Lájk magazin most ezeknek járt utána, máris megmondjuk, mit tegyél a világ legegészségesebb szendvicsébe.

De mik is azok a felvágottak?

A felvágottak szinte kivétel nélkül húsból, szalonnából és más állati eredetű alapanyagokból készülnek. Készítésükhöz felhasználnak még ízesítőanyagokat, azaz fűszereket: sót, borsot, paprikát, vörös- és fokhagymát stb. Mivel sokkal szebbnek találjuk az élénk színű termékeket, ezért néha olyan anyagokat is használnak, amelyektől tetszetősebb lesz a kész termék színe.

Sok bennük az E?

A felvágottak elkészítéséhez elég sokféle anyagot használnak fel, hogy színük, ízük, állaguk, illatuk jobb legyen. Ne hagyd magad becsapni, szüleiddel vásároljatok olyanokat, amelyek magas hústartalmúak, és kevés adalékot tartalmaznak.

Tartósítószer-para

A felvágottakat általában sózással, pácolással, füstöléssel vagy éppen főzéssel tartósítják, ezek természetes módszerek. Vannak azonban olyanok, főleg az alacsonyabb árú felvágottak között, amelyek kétes minőségűek. Ezeket inkább ne vegyétek meg.

Mindent beleraknak, ami csak van?

Sokszor hallani, hogy a felvágottakban mindenféle oda nem illő dolgot felhasználnak a készítés során. A szalámifélék, kolbászok az készítéséhez felhasznált állat (pl. sertés) mindenfajta húsrészét tartalmazhatják, de még a virslibe sem kerülhet oda nem illő anyag. Ne dőlj be azoknak, akik ilyenekkel riogatnak.

Van egészséges felvágott?

A kolbász- és szalámifélék sok adalékanyagot, sót és zsírt tartalmaznak, ezért ezeket csak mértékkel, ritkán fogyaszd! A virsli, a párizsi és a krinolin sem különbözik ezektől jelentősen, csak ezekben kevésbé látszanak az összetevők. Menj biztosra, válaszd a legegészségesebbet: a sonkafélék azok, amelyek a legtöbb húst és a legkevesebb egyéb anyagot tartalmazzák.

Meg lehet-e enni a penészes szalámi héját?

A penésszel érő szalámik nemes termékek, különleges ízük és zamatuk miatt nagyon kedveltek. Az akár több hétig is tartó érlelés folyamán éppen a héjára felvitt különleges penész miatt lesznek nagyon finomak. Bár ez a penész elvileg nem káros az egészségre, nem tanácsos megenni az ilyen szalámi héját.

Milyen a világ legegészségesebb szendvicse?

Az, amelyiket te készíted! Használhatsz hozzá például teljes kiőrlésű, vagy magvas zsemlét, bagettet. Kend meg vékonyan margarinnal, egy megmosott és letörölt salátalevél után tegyél bele pár szelet vékonyra vágott csirke- vagy pulykamell-sonkát, és karikázz bele bőségesen uborkát, retket vagy paradicsomot. Jöhet bele esetleg egy kis sajt, ami lehet füstölt is. Harapj egy nagyot az egészségbe!

 

Cikkünk eredetileg a Lájk Magazinban jelent meg.

Új kutatás készült a növényi alapú italokról

2024.05.10.| Új kutatás készült a növényi alapú italokról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A legtöbben a reggeli kávé alkalmával fogyasztják a növényi alapú italokat. A Danone Magyarország 2024-ben ismét részese volt az öt kelet-közép-európai országban – így hazánkban is - végzett régiós kutatásnak. Az idén már harmadik alkalommal [...]