Túl vagyunk a nyár közepén, de az igazi meleg napokból jut még bőven. A legtöbben tudják, hogy ilyenkor sokkal több folyadékra van szükségünk, de jó kérdés, mivel csillapítsuk a szomjunkat. A tudatos választással sokat tehetünk egészségünk érdekében, de környezetünkért is.

Testünk legnagyobb részét a víz teszi ki, aminek arányát az életkorunk és a nemünk is befolyásolja. A csecsemők szervezete 70, a felnőtteké 60 százalék feletti mennyiséget tartalmaz belőle, és már egy százaléknyi csökkenése koncentrálási zavarokat, fejfájást vagy éppen fáradtságérzetet okoz. A rendszeres folyadékpótlás fontosságát már nem is kell hangsúlyozni, szinte mindenki tisztában van azzal, hogy nyáron legalább 2-2,5 liter folyadékra van szükségünk a fokozott izzadás miatt. Az elsőre talán nagynak tűnő mennyiségbe beleszámít az ételeinkben található víz is, azaz egy nagy szelet görögdinnye, de még az ebédhez fogyasztott tányérnyi leves is hozzájárul ahhoz, hogy hidratáltak maradjunk. Azonban még így is mintegy 1,5 liter folyadékot kell a poharunkba tölteni: sokan a hűvös csapvízre, mások az ásványvízre, gyümölcslére vagy szénsavas üdítőkre esküsznek.

Az utóbbiakat eléggé kedveljük: a múlt évi adatok szerint egy átlagos magyar 126 liter ásványvizet, közel száz liter szénsavas üdítőt és jegesteát, valamint 28 liter gyümölcslevet iszik. De vajon jól tesszük-e? Ezt kérdeztük Antal Emese dietetikustól, szociológustól, a táplálkozással foglalkozó TÉT Platform szakmai vezetőjétől. „A növekvő ásványvíz- és üdítőital-fogyasztás olyan trend, amelyet néha tévhitek is erősítenek, mint például a csapvíz minőségét kétségbe vonó állítások. Ennek ellenére saját kutatásunk is arra mutatott rá, hogy egyre tudatosabban választunk innivalót. Jó tudni, hogy egészségünk szempontjából a legjobb szomjoltó a friss víz vagy az ásványvíz. Időnként természetesen belefér egy-egy szénsavas üdítőital is, ha új ízekre vágyunk. A kalória- és cukorbevitelük miatt aggódóknak kedvez, hogy a felelős gyártók már nem csak újabb ízekkel, hanem csökkentett cukortartalmú, vagy kalóriamentes üdítőitallal jelennek meg” – összegzi a dietetikus.

Tudta-e?

Egy átlagos felnőtt szervezetéből naponta körülbelül 2,4 liter víz távozik: a legtöbb, körülbelül 1,5 l mennyiségben a vizelettel. A légzés és az izzadás során mintegy 4-4 dl folyadékot veszítünk, míg a széklettel közel egy dl választódik ki.

Ez természetesen azt jelenti, hogy minimum ugyanennyi folyadékot kell pótolni is: az anyagcsere folyamataiban körülbelül négy dl víz képződik, az ételekkel pedig átlagosan további öt deciliternyi vízhez jutunk. A maradék mintegy 1,5 dl az, amit mindenképpen meg kell innunk.

Hogyan válasszunk innivalót?

A szakértő szerint egy ital nem attól válhat a kiegyensúlyozott étrend részévé, ha nincs benne tartósítószer, színezék vagy éppen cukor, hanem attól, ha megfelelő mértékben kap helyet a mindennapjainkban. A legtudatosabban akkor járunk el, ha mindig van nálunk egy palack víz: ez lehet például egy kulacs, amelyet rendszeresen megtöltünk friss ivóvízzel. Így a környezetet is megkíméljük a műanyag hulladéktól, amit például az ásványvizes palackok jelentenének.

Tipp

A gyümölcslevek közül mindig válasszuk a magasabb gyümölcstartalmút – javasolja szakértőnk. Ezt a termék csomagolásán mindig megtaláljuk, százalékos formában feltüntetve (például 12, 25 vagy éppen 100%). Ezekben nagyobb mennyiségben találunk értékes ásványi anyagokat és vitaminokat, a száz százalékos gyümölcslevek esetén pedig biztosak lehetünk abban, hogy hozzáadott cukrot sem tartalmaznak.

 

Cikkünk eredetileg a Bors Magazin Gasztro mellékletében jelent meg.