A konyhában használt zsiradékok látszólag folyamatos háborúban állnak egymással. Sokszor hallunk a koleszterinről, zsírsavakról, különböző élelmiszeripari eljárásokról… Az okfejtések sora végtelen.
A NÉBIH Szupermenta blogja Antal Emese dietetikussal, szociológussal, a TÉT Platform szakmai vezetőjével beszélgetett arról, hogy a vaj barát vagy ellenség.
A TÉT Platform szakmai vezetője szerint: „A vaj önmagában véve nem ellenség. Persze tudnunk kell, hogy a termék nagyjából 80 százalék zsírt tartalmaz, amelynek jelentős része telített zsírsav, így a koleszterinszintjükre ügyelőknek, a szív- vagy érbetegségük miatt diétázóknak és azoknak, akik fogyni szeretnének, oda kell figyelniük a mértékletes fogyasztásra.” Azonban azt is elmondta, hogy a vaj egy igen természetes anyag, mely egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz adalékanyagot. Emellett a vaj az A-, D-, E és K- vitaminoknak is jó forrása lehet.
Itt olvashatja el a teljes cikket: Szupermenta.hu – Egy dietetikus gondolatai a vajról
Igyunk sokat – de mit és mennyit?
Túl vagyunk a nyár közepén, de az igazi meleg napokból jut még bőven. A legtöbben tudják, hogy ilyenkor sokkal több folyadékra van szükségünk, de jó kérdés, mivel csillapítsuk a szomjunkat. A tudatos választással sokat [...]
A nyár markáns íze
A lángos legalább annyira elmaradhatatlan kelléke a nyárnak, mint a fagyi. Kétségtelen, hogy elég nehéz étel – főleg tejföllel vastagon megkenve, sajttal megszórva – de ki lehet váltani vele egy teljes ebédet. Jól járunk-e [...]
A legszaftosabb hungarikum
A debreceni páros kolbász négy éve hungarikum, azaz hazai specialitás. Azonban már jóval ezelőtt nagyon kedveltük ezt a szaftos, paprikás kolbászkát, amely mindig párban érkezik. Vajon mennyit falhatunk fel belőle? Az egyre inkább trendivé [...]
A mindenízű mártás
A ketchup nélkül sok étel szinte elképzelhetetlen: a hamburger, a hotdog és a sült krumpli hűséges kísérője hosszú utat járt be addig, hogy szinte mindenki kedvelje. Igaz, ehhez az kellett, hogy már ne is [...]