A D-vitamin szedése segítheti a szívizomgyengeség gyógyulását egy kevés résztvevővel végzett angol kutatás alapján.
A 163 szívbeteg részvételével folytatott kutatás kimutatta, hogy a bőrt érő napsütés hatására képződő D-vitamin szedése nyomán a szív működése javult, nagyobb erővel tudta a szervezetbe pumpálni a vért.
A Leedsi Oktatókórház kutatócsoportja, amely az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának tanácskozásán mutatta be a tanulmányt, „meglepőnek” nevezte az eredményt – tudósított a BBC hírportálja.
A D-vitamin a csontok és a fogak egészségében létfontosságú szerepet játszik, azonban sokaknál mutatható ki a hiánya.
A kutatásban résztvevők átlagos életkora 70 év volt, és mint sokaknak ebben az életkorban, még nyáron is alacsony volt a D-vitamin-szintje.
„Kevesebb időt töltenek kint, ám a bőr D-vitamint előállító képessége is veszít a hatékonyságából, még nem nagyon tudjuk, miért” – magyarázta Klaus Witte kardiológus.
A kutatásban részt vevő betegek egy csoportja 100 mikrogrammos D-vitamin-tablettát, a másik csoportja hatóanyag nélküli, cukros pirulát kapott egy éven át minden nap.
A kutatók megmérték, hogyan hat az étrend-kiegészítő a szívizomgyengeségre. A mérésekben kulcsfontosságú volt a szívverésenként a szívkamrákból kifelé pumpált vér mennyisége.
Egészséges felnőttnél 60 és 70 százalék közötti a kipumpált vér aránya, szívizomgyengeséggel élőknél azonban csak a szívben lévő vér mintegy negyedét sikerül az izmoknak kijuttatniuk. Azoknál a résztvevőknél, akik D-vitamint szedtek, a 26 százalék 34 százalékra emelkedett.
„Ez igen nagy növekedés, akkora, amekkorát a drága kezelésektől várunk. Olcsó, mint a csipsz, nincs mellékhatása és hatásosan javít a már orvosi kezelés alatt álló betegek állapotán” – magyarázta Witte.
A kutatók azt is kimutatták, hogy a betegek szíve kisebb lett, ami arra utal, hogy erősebbé és hatékonyabbá vált.
A Brit Szív Alapítvány munkatársa, Peter Weissberg szerint azonban hosszabb idejű, nagyobb léptékű kutatásra lenne szükség ahhoz, hogy kiderüljön, a szívműködés kedvező változásai miatt kevesebb lesz-e a tünet, tovább élnek-e a szívizomgyengeségen szenvedők.
Forrás: mti
Új kutatás készült a növényi alapú italokról
A legtöbben a reggeli kávé alkalmával fogyasztják a növényi alapú italokat. A Danone Magyarország 2024-ben ismét részese volt az öt kelet-közép-európai országban – így hazánkban is - végzett régiós kutatásnak. Az idén már harmadik alkalommal [...]
Védett: Trendek és innovációk – a TÉT Reggeli előadásai
Ez a tartalom jelszóval védett. Megtekintéséhez meg kell adni a jelszót: Jelszó: