Megkezdődött az iskola, a gyerekeknek a vakáció helyett ismét a tananyagra kell koncentrálniuk, és a napról-napra tudásuk legjavát elővenni a jó tanulmányi eredményekért. Teljesítményük jelentős részben a táplálkozásukon múlik, mivel a kiegyensúlyozott étrend több kutatás szerint is pozitívan képes befolyásolni a koncentrálóképességet és a szellemi funkciókat. A nem megfelelően vagy hiányosan táplált gyermekek szellemi teljesítménye viszont 15-20 százalékkal alacsonyabb lehet. Mit adjunk a gyereknek, hogy energikusan, frissen vegye az akadályokat?
A táplálkozással foglalkozó szakértők szerint a reggeli talán a nap legfontosabb étkezése. Szerepét több klinikai kutatás is vizsgálta, és ezek szerint elmondható, hogy a tartalmas reggelit fogyasztó gyerekek jobban tudják figyelmüket összpontosítani és feladatmegoldó képességük is jobb azokénál, akik kihagyják a nap első étkezését.
A rendszeresen reggeli nélkül iskolába induló gyerekek körében az elhízás is gyakrabban fordulhat elő.
Azonban az sem mindegy, mivel indítjuk a napot.
„Az ember legnagyobb energiaigényű szerve az agy, hiszen átlagosan minden negyedik-ötödik kalóriát a központi idegrendszer működése során használunk fel, miközben tömege testünkének csak körülbelül a két százaléka” – árulta el Antal Emese, dietetikus, szociológus, a Táplálkozás-Életmód-Testmozgás (TÉT) Platform szakmai vezetője. Érdemes még azt is megjegyezni, hogy az agy a vérben lévő cukrot tudja tápanyagként hasznosítani, a fehérjéket és a zsírokat nem. Ezért fontos az, hogy napi étrendünk a megfelelő mennyiségben tartalmazzon szénhidrátokat, amelyeknek a napi energiaszükséglet mintegy 50-55 százalékát kell biztosítania – folytatja a szakértő.
A reggeli szénhidráttartalma különösen fontos szerepet kaphat a gyerekeknél, mivel ők jellemzően délelőtt „járatják csúcsra” az agyukat, amely a szellemi munka hatására akár 1,5 kcal (vagyis kb. 6 kJ) energiát is felhasználhat percenként. Néhány évvel ezelőtt egy amerikai kutatás arra is rámutatott, hogy a sok összetett szénhidrátot tartalmazó reggeli hatékonyabb a mentális funkciók szempontjából, mint az ugyanolyan energiatartalmú, de egyszerűbb szénhidrátokban gazdag. „Az összetett szénhidrátok – mint például a teljes értékű gabonafélékben előfordulók – hosszabb távon biztosítják a megfelelő vércukorszintet” – hangsúlyozza Antal Emese, aki szerint a legjobb valamilyen rostban is gazdag, teljes kiőrlésű gabonafélével, pékáruval kezdeni a napot. „Az ezekben található rostok ugyanis jótékonyan befolyásolják (lassítják) a szénhidrátok felszívódását” – teszi hozzá.
A táplálkozással foglalkozó szakemberek szerint a reggeli minősége mellett az is probléma, hogy minden második gyerek és harmadik felnőtt egyszerűen kihagyja a reggelit. Ez egyértelműen növeli az elhízás veszélyét, és csökkenti az agy kognitív funkcióinak működését, így például a térbeli és a rövidtávú memória-funkciók is rosszabbak lehetnek azoknál, akik nem reggeliznek.
„Az ideális reggeli akár a napi energiaszükséglet 20-25 százalékát is biztosíthatja. A legjobb, ha szénhidrátot és fehérjét is tartalmaz, és ne felejtkezzünk el a folyadékbevitelről se” – összegez Antal Emese. Az ételek nyelvére lefordítva: reggel a gyermek fogyasszon teljes kiőrlésű gabonafélét, teljes értékű fehérjeforrást, mint például sovány tejet, tejterméket vagy húsfélét, és friss zöldség vagy gyümölcs egészítse ki a reggelit.
Példák az egészséges és tápláló reggelire:
1 szelet rozskenyér, körözött, 1 db zöldpaprika, 1 pohár frissen facsart narancslé
1 darab teljes kiőrlésű zsemle, margarin, csirkemell-sonka, paradicsom, 1 bögre tej
Pirítós teljes kiőrlésű toastkenyérből, 1 lágytojás, kígyóuborka, gyümölcstea