Összeszedtünk néhány fontos információt, amelyekről jó tudni azoknak, akiket érint hazánk egyik leggyakoribb emésztőrendszeri problémája.

Élelmiszerekkel kapcsolatos intoleranciák miatt sokan kényszerülnek arra, hogy a családétól eltérő, esetenként bonyolultabban elkészíthető ételeket fogyasszanak. Ilyen például a tejcukor-érzékenység is, ami alaposan megnehezíti az étrend összeállítását, vagy éppen a mindennapos bevásárlást is. Ám sokszor vendégségben, vagy étteremben is gondot okozhat, így a kellemes időtöltésnek könnyen hányinger, hasfájás, puffadás vagy hasmenés lehet a vége. Fontos tudni azonban, hogy a laktóz-intolerancia alaposabb megismerésével és odafigyeléssel panaszmentesen is élhetünk.

Előző cikkünkben a laktózérzékenység lényegét jártuk körbe, most inkább gyakorlati tippeket adunk!

 

  1. Nem csak a tejben van tejcukor

Fontos tudni, hogy laktóz a tejes készítmények mellett számos élelmiszeripari termékben is előfordulhat. Fellelhető többek között húsipari- és gabonakészítményekben, édesipari termékekben, fűszerekben, ízesítőkben, félkész- és készételekben, alkoholokban, sőt egyes gyógyszerekben is, de tejcukrot tartalmaz a kecske- és juhtej is.

Milyen termékekre érdemes figyelniük a laktózérzékenyeknek vásárláskor?

  • Ízesített reggelizőpelyhek, gabonapelyhek
  • Tejes vagy vajas kifli óriáskifli
  • Túrós batyu
  • Császárzsemle, briós, puffancs
  • Különböző kalácsok, gofrik
  • Levesporok, instant levesek
  • Salátaöntetek

 

  1. Így kerülhetők el a kellemetlen tünetek

Laktózmentes

A legdrasztikusabb megoldás, ha valaki teljes mértékben lemond a tejcukor tartalmú élelmiszerekről, ám ezzel problémát okozhat szervezetének. Miközben ez nagyon körülményes is, nem feltétlen szükséges, hiszen számos megoldást találhat a tej- és a tejtermékek fogyasztására. Az élelmiszeripar számos olyan terméket állít elő, amelyek laktózmentesnek tekinthetők. A hazai boltok polcain is elérhető például laktózmentes változatban:

  • Tej
  • Kakaó
  • Vaj
  • Joghurt, gyümölcsjoghurt
  • Túró
  • Túróból készült desszertek, édességek
  • Habtejszín
  • Tejszínhab

 

A különösen érzékenyeknek vásároláskor érdemes alaposan elolvasni a termékcímkéket, mert ha az összetevők között a savó, savópor vagy citopánpor szavakat látjuk, az élelmiszer laktózt is tartalmazhat.

Végül, de nem utolsósorban egy ideje például rágótabletta formájában is elérhető laktáz enzim készítmény, amely fogyasztásával elkerülhetők a panaszok. Egy rágótablettában annyi laktázenzim van, amely körülbelül 2 dl teljes tej tejcukortartalmának (mintegy 10 g laktóz) feldolgozásához elegendő.

 

Itt megtalálhatja egyes üzletek laktózmentes kínálatát:

Aldi laktózmentes termékek

Lidl glutén- és laktózmentes termékek

Spar „Free from” termékek

Tesco laktózmentes termékek

 

  1. Mit jelent a laktózmentes jelölés?

A jogszabályok szerint akkor tüntethető fel egy élelmiszeren, hogy az laktózmentes, ha tejcukor tartalma 100 grammban vagy 100 ml-ben nem haladja meg a 0,1 grammot.

Csökkentett laktóztartalmúnak akkor minősülhet egy élelmiszer, ha ugyanennyi mennyiségben a laktóztartalom nem haladja meg a 0,2 grammot.

 

  1. A laktózmentes nem szénhidrátmentes

A laktózmentes tejet vagy tejes italokat úgy állítják elő, hogy a termékhez a feldolgozás során laktáz enzimet adnak, amely a technológiai idő alatt lebontja a természetes laktózt. Ennek mennyiségét úgy állítják be, hogy a termék csökkentett laktóztartalmú vagy laktózmentes legyen, ám az enzim a laktózt glükózra és galaktózra bontja, azaz a szénhidrátok továbbra is az élelmiszerben maradnak. Akinek szükséges (például cukorbetegség esetén), annak be kell számítania a napi javasolt szénhidrátbevitelbe. És pontosan ez adja a laktózmentes tej kissé édeskés ízét is.

 

További információkat, recepteket találhat a következő oldalakon:

Laktózérzékeny.hu

Tejes dolgok Facebook-oldal

Laktózérzékenyek Társasága

 

A nyitókép forrása: Flickr
Források:
MDOSZ Táplálkozási Akadémia hírlevél 2015/04. szám
Sajtóközlemény, 2015. 09. 17.

Igyunk sokat – de mit és mennyit?

2022.09.05.| Igyunk sokat – de mit és mennyit? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Túl vagyunk a nyár közepén, de az igazi meleg napokból jut még bőven. A legtöbben tudják, hogy ilyenkor sokkal több folyadékra van szükségünk, de jó kérdés, mivel csillapítsuk a szomjunkat. A tudatos választással sokat [...]

A nyár markáns íze

2022.09.05.| A nyár markáns íze bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A lángos legalább annyira elmaradhatatlan kelléke a nyárnak, mint a fagyi. Kétségtelen, hogy elég nehéz étel – főleg tejföllel vastagon megkenve, sajttal megszórva – de ki lehet váltani vele egy teljes ebédet. Jól járunk-e [...]

A legszaftosabb hungarikum

2022.09.05.| A legszaftosabb hungarikum bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A debreceni páros kolbász négy éve hungarikum, azaz hazai specialitás. Azonban már jóval ezelőtt nagyon kedveltük ezt a szaftos, paprikás kolbászkát, amely mindig párban érkezik. Vajon mennyit falhatunk fel belőle? Az egyre inkább trendivé [...]