Felmérést végzett az MDOSZ a Danone Higgy az Álmaidban focikupa országos programján

A gyerekek 30 százaléka mindössze heti 1-2 alkalommal iszik tejet, 8 százalékuk pedig egyáltalán nem fogyasztja a számukra alapvető fontosságú tápanyagokat tartalmazó folyadékot, derült ki az MDOSZ nem reprezentatív, országos felméréséből. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása szerint a gyerekeknek naponta fél liter tej, vagy ennek megfelelő kalciumtartalommal rendelkező tejtermék, például joghurt, kefir vagy túró fogyasztása javasolt. A Danone Higgy az Álmaidban Focikupán részt vett, 6-15 évesek körében végzett felmérés szerint ugyanakkor a gyerekek szeretnek mozogni, 55 százalékuk a testnevelés órákon túl is jár sportfoglalkozásra.

Tudjuk, hogy a tej hasznos, de miért is?

Focikupa az egészségért és a gyermekálmokért

A Danone Higgy az Álmaidban rendezvénysorozat 6 városban megrendezett, országos futballtornájának győztese a budapesti gyermekotthonok egyesített csapata, a „Sasok” lett. A gyerekek októberben, Párizsban kapnak lehetőséget arra, hogy megmutassák focitudásukat 31 másik ország gyermek focistái és a világ előtt. A Magyarországot képviselő állami gondoskodásban élő gyerekek a focikupa fővédnökével, Zinedine Zidane-nal is találkozhatnak.

Focikupa az egészségért és a gyermekálmokért

A Danone Higgy az Álmaidban rendezvénysorozat 6 városban megrendezett, országos futballtornájának győztese a budapesti gyermekotthonok egyesített csapata, a „Sasok” lett. A gyerekek októberben, Párizsban kapnak lehetőséget arra, hogy megmutassák focitudásukat 31 másik ország gyermek focistái és a világ előtt. A Magyarországot képviselő állami gondoskodásban élő gyerekek a focikupa fővédnökével, Zinedine Zidane-nal is találkozhatnak.

„A focikupán részt vevő gyermekek körében végzett felmérés is azt támasztja alá, ami korábban, az iskolai MENZA körkép felmérésben is kirajzolódott: Magyarországon a gyerekek nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű tejet és tejterméket. Naponta ugyanis legalább fél liter tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalommal rendelkező tejtermék lenne szükséges, elsősorban a megfelelő csontozat kialakulásához, de átlagosan ennek kb. a felét fogyasztják” – mondta Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A felmérésben részt vett gyerekek nagy része, 79 százaléka tudja, hogy azért kell tejet inni, mert sok kalcium van benne, ami erősíti a csontokat. Az azonban kevésbé ismert, hogy a tejben sok a D-vitamin, ami segíti a kalcium felszívódását. Mindössze a válaszadók 35 százaléka tudta jól, több mint fele azonban a C-vitaminra tippelt. A válaszokból tehát az derül ki, hogy a gyerekek fogékonyak az egészséggel kapcsolatos tudnivalókra, ismereteik azonban felszínesek.

„Az, hogy a gyerekek ne csak a jelmondatokat, de a mögöttes tartalmakat is ismerjék, tudják, hogy mi miért hasznos, és mi miért lehet ártalmas, rendkívül fontost, hogy a jövő generációja egészségtudatosan, ezáltal jobb minőségben éljen, el tudjon igazodni a táplálkozási trendekben. A tej és a tejtermékek az egyik legfontosabb kalciumforrásunk, további összetevőiknek köszönhetően segítik annak felszívódását, ezáltal többet tudunk belőle hasznosítani, mint bármi másból” – tette hozzá az MDOSZ vezetője.

A napi ötszöri étkezés fitten tarthat

A felmérésből ugyanakkor az is kiderül, hogy a gyerekek legnagyobb része napi ötször étkezik. Abban az esetben, ha valamelyik étkezés mégis elmarad, akkor az az uzsonna: a válaszadók 21 százalékánál előfordul, hogy nem étkezik délután. Míg a gyerekeknél nagyrészt a szülő illetve az iskola határozza meg az étkezések idejét, fontos az, hogy a rendszeresség felnőtt korban is megmaradjon, hiszen ez javíthatja a szellemi teljesítményt, kivédheti a figyelem, a koncentráció csökkenését, valamint mérsékli az elhízás veszélyét is. Akárcsak a testmozgás, amire szintén kitért a kérdőív: a válaszadó gyerekek 55 százaléka jár hetente egyszer vagy többször sportfoglalkozásra az iskolai tornaórákon túl is, 22 százalékuk a barátaival focizik rendszeresen, 20 százalékuk azonban csak a testnevelés órákon sportol.

A Danone Higgy az Álmaidban Focikupa országos programjának szervezését a Magyar Labdarúgó Szövetség és az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány segítette.

10 éve segít családok ezreinek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

2019.04.10.| 10 éve segít családok ezreinek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Gördülő egészségügy - 10 éve segít családok ezreinek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 1700 helyszín, 7 millió elvégzett vizsgálat, 500 000 látogató, elkeserítő szűrési eredmények – ez az elmúlt kilenc év statisztikája. 2019-ben is tovább folytatódik [...]

Értékeljük a zöldségek és gyümölcsök sokszínűségét

2019.03.14.| Értékeljük a zöldségek és gyümölcsök sokszínűségét bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Tiszteljük és ne ítélkezzünk az ételünkről Répa, ami inkább hasonlít egy varjúlábhoz. Görbe uborkák. Szív formájú vagy túl apró krumpli. Kukorica, amelyről hiányoznak szemek. Ezek látványával biztos nem találkozhatunk a német szupermarketek többségében, ahol a [...]