Az alacsony energiatartalmú és energiamentes édesítőszerek lehetővé teszik, hogy alacsonyabb energiatartalom mellett is ízletes ételeket és italokat fogyasszunk. Ám használatukhoz rendkívül sok tévhit kapcsolódik, érdemes tehát röviden áttekinteni, mik is ezek az anyagok.

 

Az édesítőszerek olyan természetes vagy mesterséges eredetű anyagok, amelyek édes ízűek, és ezért a cukor pótlására vagy teljes kiváltására használjuk ezeket. Az intenzív édesítőszereknek is hívott csoport nagyon kevés vagy szinte nulla energiatartalom mellett intenzív édes ízt biztosít, ezért nagyon kis mennyiség szükséges hozzájuk. Léteznek olyan édesítőszerek is, amelyek a cukorhoz közel hasonló tömegben legalább olyan édes ízt adnak, de energiatartalmuk alacsonyabb, ezek a cukorpólók, amelyekről későbbi cikkünkben beszélünk részletesen.

Az édesítőszerek, mint a cukor gyakorlatilag energiamentes alternatívái, a diabétesszel küzdő emberek és a fogyókúrázók mindennapi társai. Egyre többen használják azok is, akik ügyelnek az egészségükre, és szeretnék megtartani a testsúlyukat. Mivel a fogszuvasodást okozó baktériumok nem tudják ezeket tápanyagforrásként felhasználni, ezért a velük készült élelmiszerek „fogbarátabbak” a hagyományosaknál.

 

Tudományos felmérések igazolták, hogy nem igaz az egyik közkeletű tévedés az édesítőszerekkel kapcsolatban. Sokan gondolják ugyanis úgy, hogy az édesítőszerekkel „becsapjuk” a szervezetünket, amely az édes íz alapján többlet inzulint termel, amely aztán még éhesebbé tesz minket. A kutatásokból kiderült, hogy ez nem igaz, a hagyományos, cukorral készült élelmiszerek cukormentes változatokkal történő helyettesítése nem növelte – igaz nem is csökkentette jelentősen – a napi kalóriabevitelt.

A mesterséges édesítőszerek használata nem eredményez gyors testtömeg-vesztést, de elősegíti a hosszú távú diéta eredményének megtartását. A diétával elért normális testsúly megtartása ugyanis sokszor nagyobb feladatot jelent, mint maga a fogyás. A titok nyitja az energiaegyensúly fenntartása – a táplálékokkal bevitt kalória mennyiségét egyensúlyban kell tartani az alapanyagcserével és a fizikai aktivitással felhasznált kalória mennyiségével. A képlet tehát egyszerű: a fogyáshoz növelni kell az energia leadását és csökkenteni az energia fogyasztását.

Kép forrása: Flickr

Kép forrása: Flickr

Az édesítőszerek segítségével nem kell tiltólistára helyezni az édes ételeket, italokat: az ételek ízletesek maradhatnak, élvezeti értékük nem csorbul, így az esetenként szigorú diétás szabályok is könnyebben tarthatók. Ez felismerve szinte minden háztartásban megtalálhatjuk egyik vagy akár több típusukat is, közkedvelten használjuk ezeket a készítményeket tea vagy kávé édesítésére. Az élelmiszeripar elterjedten használja italok, ételek energiatartalmának csökkentésére, a kellemesen édes íz megtartása mellett.

Az egyértelmű előnyök ellenére, a szakemberek és a laikusok körében egyaránt eltérő véleményekkel találkozhatunk az édesítőszerek előnyeiről, illetve azok káros hatásairól. Nem csoda, hiszen – kis túlzással – naponta jelennek meg egymásnak ellentmondó eredménnyel záruló kutatások a témában. Annyi bizonyos, hogy – bár a téma örökzöldnek számít az összeesküvés-elméleteket terjesztőinek körében – az édesítőszerek nagy segítséget jelentenek az elhízás, és az annak következtében kialakuló krónikus betegségek elleni küzdelemben.

A Szinapszis 2015-ben készült kutatásából kiderül, hogy sokan használják az édesítőszereket mindennapjaik során.

szinapszis-edesitoszer-kutatas-abra3

 

Áttekintő táblázat a Magyarországon forgalomban lévő energiamentes édesítőszerekről

 

Név

E-szám

Édesítő hatása a cukorhoz képest

Elfogadható napi fogyasztás* (mg/ttkg)

Szacharin

E954

300-500x

5

Ciklamát

E952

30-50x

11

Aceszulfám

E950

130-200x

15

Aszpartam

E951

200x

40

Aszpartam-aceszulfám só

E962

350x

15

Neoheszperidin DC

E959

1500-1800x

5

Szukralóz

E955

600x

15

Taumatin

E957

2000-3000x

Szteviol-glikozidok E960 300x 4
*Elfogadható napi fogyasztás, ADI (Acceptable Daily Intake). Az adatok naponta, milligramm / testtömegkilogramm értékben értendők.

 

Biztonságos mértékű fogyasztás

A mesterséges édesítők – mint minden más adalékanyagok is – tudományos kutatások során esnek át, hogy bebizonyosodjon, egyáltalán nem ártalmasak az egészségre. Csak ezután kaphatnak jóváhagyást és kerülhetnek forgalomba, illetve felhasználásra az élelmiszeripar által előállított termékekben. Azért, hogy a problémák előfordulásának esélyét a lehető legkisebbre csökkentsék, minden édesítőszer esetén meghatároztak egy biztonságosan elfogadható napi beviteli értéket. Ezek többnyire olyan határértékek, amelyeket normális, vegyes táplálkozás mellett meg sem tudunk közelíteni, így mindenki biztos lehet abban, hogy az édesítőszerek nem jelentenek számára egészségügyi kockázatot.

Igyunk sokat – de mit és mennyit?

2022.09.05.| Igyunk sokat – de mit és mennyit? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Túl vagyunk a nyár közepén, de az igazi meleg napokból jut még bőven. A legtöbben tudják, hogy ilyenkor sokkal több folyadékra van szükségünk, de jó kérdés, mivel csillapítsuk a szomjunkat. A tudatos választással sokat [...]

A nyár markáns íze

2022.09.05.| A nyár markáns íze bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A lángos legalább annyira elmaradhatatlan kelléke a nyárnak, mint a fagyi. Kétségtelen, hogy elég nehéz étel – főleg tejföllel vastagon megkenve, sajttal megszórva – de ki lehet váltani vele egy teljes ebédet. Jól járunk-e [...]

A legszaftosabb hungarikum

2022.09.05.| A legszaftosabb hungarikum bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A debreceni páros kolbász négy éve hungarikum, azaz hazai specialitás. Azonban már jóval ezelőtt nagyon kedveltük ezt a szaftos, paprikás kolbászkát, amely mindig párban érkezik. Vajon mennyit falhatunk fel belőle? Az egyre inkább trendivé [...]