Éppen tíz éve, 2006-ban rendezték meg az első Magyar Evészavar Kongresszust, amely váratlanul sok résztvevőt vonzott. Azóta kétévenként hívják össze a téma iránt érdeklődő szakembereket, és ezek a rendezvények nagy érdeklődésnek örvendenek.
Az utóbbi évek epidemiológiai vizsgálatai azt mutatják, hogy növekszik az evés- és testképzavarok prevalenciája. Az evészavarok gyakori volta népegészségügyi kérdést jelent. A 15 év feletti hazai lakosság 29 százaléka elhízott, ezzel vezető szerepet foglalunk el Európában. Az anorexiás és bulimiás betegek száma Magyarországon a becslések szerint 40-50 ezer között lehet. A biopszichoszociális megközelítés szempontjából az evészavarokat paradigmatikus értékű pszichoszomatikus zavaroknak tartják, mert kitűnően példázzák azt, hogy a társadalmi-kulturális tényezők (például a karcsúságideál nyomása), a pszichológiai vonatkozások (egyéni és családdinamikai tényezők) és a biológiai eltérések milyen komplex módon jelenhetnek meg egy kórképcsoportban ötvözve.
Az eltelt tíz év sok érdekességet, újdonságot hozott: új típusú evés- és testképzavarok jelentek meg, korszerű terápiás rezsimek és ellátási formák segítik a betegek gyógyulását, egyre többet tudunk az evészavarok kóreredetéről. Minden évben egyre több szakember csatlakozott a Magyar Pszichiátriai Társaság Evészavar Szekciójához, illetve védte meg doktori értekezését e témakörben, nemzetközi együttműködéssel szervezett kutatási programok indultak, növekszik a publikációs kedv, a médiumok érdeklődése az evés zavarai iránt minden eddigit felülmúl.
Az evészavarok az utóbbi két évtizedben nemcsak a pszichiátriában kerültek előtérbe, hanem a társdiszciplinák és a közérdeklődés figyelmére is számot tartanak. Az egyre több beteg összefogásra, együttgondolkodásra készteti a szakembereket. Ebben a népegészségügyi jelentőségű munkában sokféle szakember együttműködésére van szükség. Az elsődleges megelőzésben, vagy a betegségek felismerésében kiemelkedő szerepük van a pedagógusoknak, a gyermekgyógyászoknak, a védőnőknek, a háziorvosoknak és a belgyógyászoknak. A kezelésben komplex terápiára kell berendezkedni, amelyben a pszichoszomatikus betegségek ellátásában fontos szerepet betöltő pszichiáterek és pszichológusok mellett a gyermekgyógyászok, belgyógyászok, és a diéta-szakemberek együttműködése kívánatos.
A Magyar Evészavar Kongresszus célja az, hogy segítse a szakembereket az evés és a testkép zavaraival kapcsolatos legújabb ismeretek megszerzésében, illetve erősítse a szakmák közti párbeszédet és együttgondolkodást.
A jubileumi konferencián a szervezők (Pászthy Bea egyetemi docens és Túry Ferenc egyetemi tanár, mindketten a Semmelweis Egyetem munkatársai) a gyümölcsöző együttgondolkodás reményében szeretettel várják a legkülönbözőbb szakterületek képviselőit.
A VI. Magyar Evészavar Kongresszus időpontja és helyszíne
- szeptember 16-17.
Budapest, Hotel Flamenco
A VI. Magyar Evészavar Kongresszus fő témái
- Klasszikus és új típusú evészavarok epidemiológiája
- Evészavarok és testképzavarok prevenciója és terápiája
- Az obezitás rizikófaktorai és komplex terápiája
- Gyermek- és serdülőkori evészavarok
- Evészavarok szomatikus szövődményei
- A társszakmák együttműködése az evészavarok terápiájában
- Esetismertetések
Jelentkezés a VI. Magyar Evészavar Kongresszusra, bővebb információ, absztraktok beküldése
Kattintson a linkre: Convention Budapest Kft.
Az összefoglalók elküldésének határideje: 2016. június 10.
A VI. Magyar Evészavar Kongresszus akkreditációja
A VI. Magyar Evészavar Kongresszus és Továbbképző Tanfolyam akkreditációja folyamatban van a következő szakterületek képviselőinek: belgyógyászat, csecsemő-gyermekgyógyászat, diabetológia, dietetika, endokrinológia és anyagcsere-betegségek, foglalkozás-orvostan (üzemorvostan), gyermek- és ifjúságpszichiátria, háziorvostan, igazságügyi pszichiátria, iskolaegészségtan, klinikai szakpszichológia, megelőző orvostan és népegészségtan, pszichiátria, pszichotherápia, rehabilitáció.
Várható kreditpont érték: 50 kredit
Új kutatás készült a növényi alapú italokról
A legtöbben a reggeli kávé alkalmával fogyasztják a növényi alapú italokat. A Danone Magyarország 2024-ben ismét részese volt az öt kelet-közép-európai országban – így hazánkban is - végzett régiós kutatásnak. Az idén már harmadik alkalommal [...]
Védett: Trendek és innovációk – a TÉT Reggeli előadásai
Ez a tartalom jelszóval védett. Megtekintéséhez meg kell adni a jelszót: Jelszó:
Igyunk sokat – de mit és mennyit?
Túl vagyunk a nyár közepén, de az igazi meleg napokból jut még bőven. A legtöbben tudják, hogy ilyenkor sokkal több folyadékra van szükségünk, de jó kérdés, mivel csillapítsuk a szomjunkat. A tudatos választással sokat [...]
A nyár markáns íze
A lángos legalább annyira elmaradhatatlan kelléke a nyárnak, mint a fagyi. Kétségtelen, hogy elég nehéz étel – főleg tejföllel vastagon megkenve, sajttal megszórva – de ki lehet váltani vele egy teljes ebédet. Jól járunk-e [...]