A középkorú túlsúlyos emberek agya tíz évvel idősebb a soványokénál
Feltűnően kisebb a túlsúlyos középkorú emberek agyának fehérállománya az azonos korcsoportú soványokéhoz viszonyítva - derítették ki a Cambridge-i Egyetem kutatói, akik kiszámolták, a különbség azt jelenti, hogy a túlsúlyos [...]
A nyers tej fogyasztásának kockázatai
Az Európai Unióban folyamatosan növekszik a fogyasztói igény a nyers tej fogyasztás iránt, mivel az emberek – egyébként tudományosan nem igazoltan – egészségügyi előnyöket tulajdonítanak neki. Az EU higiéniai [...]
Gluténmentes élelmiszerek: változás a jelölésben is
Nem kell bejelenti a „gluténmentes”, illetve a „nagyon alacsony glutén tartalmú” élelmiszerek gyártását, fejlesztését 2016. júliusának végétől. Ez azt is jelenti, hogy az élelmiszergyártók a már korábban megszokott „gluténmentes”, [...]
Kávézunk, cigizünk és nem szedünk elég vitamint
Kevesebb vitamin és ásványi anyag jut a szervezetünkbe, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Schmidt Judit A magyarok közel 40 százaléka időszakosan sem szed vitaminokat és ásványi anyagokat, holott [...]
Így csomagoljunk tízórait az iskolába
Az új tanév kezdetén a számos teendő között arra is érdemes odafigyelni, hogy tízóraira és uzsonnára mit és hogyan visznek a gyerekek az iskolába. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte [...]
Citrom és szódabikarbóna: tévhit és népbutítás
Dr. Csupor Dezső gyógyszerész, egyetemi docens és dr. Novák Hunor közösen, nyílt levélben emelték fel szavukat az interneten terjedő tévhit ellen, amelyet a neves hazai fitneszceleb is megosztott követőivel. [...]