Ismereteink alapján sokféleképpen gondolkodunk az elhízásról. Egy viszont tény, hogy bármiként is fogjuk fel, az elhízás látványos, felismerhető, és jelenléte nem palástolható. Laikusok részére is könnyen azonosítható, és sajnálatos módon a tudós szakmabeli is gyakran azt a pejoratív kifejezést használja rá a mai napig: kövérség.

Amennyiben a „metabolikus szindróma” részeként fogjuk fel, vagyis anyagcsere tünetegyüttes részeként tekintünk rá, akkor TÜNET. Obezitológiai megközelítésben sokan véljük úgy, hogy nem egyszerű tünet, hanem a tünetegyüttes alapja, és különösen visceralis elhízás esetén a metabolikus szindróma további tüneteinek kiváltó tényezője.

Ekkor jutunk arra a következtetésre, hogy az elhízás rizikótényező. A zsíreloszlás figyelembevételével az elhízás számos krónikus nemfertőző betegség kockázati tényezője is egyben, vagyis obezitológiai szemléletünkkel az elhízás komorbiditásaként megjelenő szövődményes és társult betegségek együttese az elhízás következtében kialakuló úgynevezett multimorbid állapot.

Ezzel a felismeréssel az okot, vagyis az elhízást, mint rizikótényezőt szeretnénk csökkenteni vagy eliminálni, az okozat, vagyis a multimorbiditás kivédésére. Majd ezen a ponton az elhízás és multimorbid állapotok együttes kezelési igénye is nyilvánvalóvá válik számunkra.

Ekkor viszont rá kell jönnünk, hogy gyakran sikertelenek vagyunk, mert az esetek jelentős hányadában nem tudunk hosszútávú tartós eredményt elérni a testsúlycsökkentésben, hiszen az elhízás betegség.

Jelen ismereteink szerint az elhízás olyan soktényezős, komplikált, krónikus, progrediáló betegség, amely multifaktoriális eredete miatt túlmutat az egyéni kontrollon, ezért ennek megfelelő kezelést igényel.

A Magyar Elhízástudományi Társaság „Fókuszban a kezelés” címmel 2019. november 22-én Budapesten a Flamenco Hotelben tartja XXVII. Kongresszusát és egyben II. Halmy László Obezitológiai Továbbképző Napját a Szegedi Egyetem ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központtal közös szervezésében.

További információ a www.elhízástudomány.hu és a http://gmrt.hu/met2019/ weboldalakon érhető el.

dr. Halmy Eszter

A Magyar Elhízástudományi Társaság XXVII. Kongresszusának főtémájaként a korszerű diagnosztika és multidiszciplináris kezelés lehetőségeit tárgyaljuk, amely egyben kreditpontos továbbképzés a Szegedi Egyetem ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központtal közös szervezésben 2019. november 22-én Budapesten.

A kérdőjelek megvitatására minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Dr. Halmy Eszter
a Kongresszus elnöke

Elhízás: tünet, rizikótényező, vagy betegség?

  Ismereteink alapján sokféleképpen gondolkodunk az elhízásról. Egy viszont tény, hogy bármiként is fogjuk fel, az elhízás látványos, felismerhető, és jelenléte nem palástolható. Laikusok részére is könnyen azonosítható, és sajnálatos módon a tudós szakmabeli [...]

XIII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia

„Evés ésszel vagy ész nélkül. Stratégiák a fogyasztók táplálkozási magatartásának befolyásolására vállalati és közösségi szinten” címmel rendezi meg 13. nemzetközi konferenciáját a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Intézete A konferencia időpontja: 2019. április 17. [...]