Csatlakozzon hozzánk!

A Táplálkozás, Életmód és Testmozgás (TÉT) Platform egy olyan kezdeményezés, amelynek célja, hogy összegyűjtse, és a szinergiákat kihasználva támogassa azokat az erőfeszítéseket, amelyek a magyar társadalom táplálkozással, életmóddal és testmozgással kapcsolatos problémáit igyekeznek orvosolni.

Amennyiben egyetért a TÉT Platform célkitűzéseivel, és úgy gondolja tevékenységét azzal összhangban  szeretné folytatni a jövőben, illetve kész a célok megvalósításának érdekében újabb programokat kezdeményezni, akkor szeretnénk ha a szervezete vagy cége is csatlakozna a TÉT Platformhoz.

Hogyan csatlakozhat?
Vegye fel velünk a kapcsolatot az oldalunkon keresztül, vagy keresse a TÉT Platform Egyesület operatív vezetőjét, Pilling Róbertet a 06 30 311-5365 telefonszámon, esetleg a pilling.robert@tetplatform.hu e-mail címen.

Milyen területeken aktív a TÉT Platform?

 • A táplálkozási ismeretek terjesztése, a rendszeres testmozgás elősegítése, és az arra való hajlandóság növelése, főképpen a gyermekek és a fiatalok körében.
 • A munkahelyi testmozgás és az egészséges táplálkozás elősegítése.
 • A kiegyensúlyozott, egészségtudatos étrend érdekében új élelmiszertermékek kifejlesztése és forgalmazása.
 • Az élelmiszerek választékával és reklámozásával kapcsolatos etikai kódex betartása.

Mit kérünk a csatlakozóktól?

A Platformhoz való csatlakozás és az ezzel együtt járó kötelezettségvállalások is önkéntes alapon működnek. A csatlakozóktól mindössze néhány dolgot kérünk:

1. Készítsenek egy rövid tájékoztatót a témában végzett tevékenységeikről, programjaikról, amely tartalmazza a tevékenység rövid leírását,
– mekkora a lefedettség, azaz hány embert mozgattak meg, hányan olvasták az információs anyagaikat,
– milyen rendszerességgel történik a tevékenység,
– mekkora összeget fordítottak a Platform céljaival összegyeztethető tevékenységre,
– az eddigi tevékenységet kívánják-e folytatni és kiterjeszteni a következő időszakban is, és ha igen, milyen körben?
2. Legyenek készek átadni a tapasztalataikat előadás, meghívás, tapasztalatcsere keretében a TÉT Platform többi tagjának is.
3. Tegyék lehetővé és járuljanak hozzá az eredmények kommunikálásához.
4. Fogadják el a TÉT Platform oldalunkon is megtalálható Alapszabályát.
5. Önkéntes módon természetben és anyagilag is járuljanak hozzá a TÉT Platform tevékenységének finanszírozásához. Ez esetben, az Alapszabályban meghatározott módon, beleszólást kaphatnak a TÉT Platform saját programjainak alakításába is.

Mit nyújt a Platform a csatlakozók számára?

– Megosztjuk és kommunikáljuk a közös tapasztalatokat – személyes találkozókon, tapasztalatcsere látogatásokon és az internetes honlapunkon.
– Központi kommunikációs anyagokat (posztereket és egyéb szóróanyagokat) készítünk és adunk.
– Fórumot nyújtunk a társadalmi párbeszédre és lehetőséget adunk egységes álláspont kialakítására.
– Információkat, ötleteket nyújtunk a meglévő programok folytatásához és a jövőbeni tevékenységek tervezéséhez.

 Mik a célkitűzéseink?

1. Az egészséges táplálkozás és testmozgás elősegítése, elsősorban az ifjúság körében.

A táplálkozási és életmódbeli szokások gyerekkorban alakulnak ki, ezért az oktatási programok tervezésénél a legfontosabb célcsoportnak ezt a korosztályt tekintjük.

A Platform támogatói és tagjai vállalják, hogy segítik az iskolai nevelésben a táplálkozás és testmozgás népszerűsítését, amelynek számtalan formája lehet.
Néhány példa:

 • Részt vesznek táplálkozási tanácsadásokban, sporteszközökkel és sportfelszerelésekkel támogatják az iskolákat, közösségeket.
 • Az iskolai közösségeket bevonják a saját maguk vagy partnereik által szervezett sporttevékenységekbe.
 • A munkatársak, alkalmazottak gyermekei számára eseményeket szerveznek az egészséges táplálkozás és testmozgás ösztönzése érdekében.
 • “Aktív, egészséges életmód” című színes interaktív prezentációs anyag és oktatási útmutató készült a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és az ÉFOSZ együttműködésében, amely segítséget kíván nyújtani minden általános iskolai osztályfőnök számára.
 • Célunk, hogy szülői értekezlet vagy egészségnapok keretében a szülőkhöz is eljussanak az egészséges táplálkozást és életmódot népszerűsítő információk, ezért szakmai anyag és prezentáció készült számukra is.
 • A TÉT Platform a helyes táplálkozás és életmód ismereteinek átadására szolgáló, a gyerekeknek illetve a szülőknek megfelelő nyelvezettel és képanyaggal készült prezentációkat minden általános iskolai pedagógus számára elérhetővé kívánja tenni, így számos hivatalos honlapról szabadon letölthetőek lesznek az előadásanyagok.
 • Távolabbi célunk, hogy a gyerekek körében a táplálkozási szokásokat felmérő vizsgálat induljon.

Ezek mellett természetesen szóba jöhet bármilyen más tevékenység, akció, amely egybeesik a célkitűzésekkel.

2. Munkahelyi testmozgás

A Platform támogatói és tagjai vállalják, hogy alkalmat teremtenek munkatársaik, alkalmazottaik számára a munkaidő alatti és szabadidős testmozgásra.

A helyes életmód csökkenti a betegség miatti hiányzások számát és időtartamát, ezzel pénzt takarít meg a vállalatok számára.

Az emberek idejük nagy részét munkahelyükön töltik, ahol feladataik mellett kevés idő van a testmozgásra. Azonban már 15 perc mozgás és néhány apró trükk is sokat segíthet!

Bármilyen megoldás szóba jöhet, mint például:

 • Az életmódváltozás első 10 lépése – poszter
 • Leggyakrabban felszolgált készételek és alapvető élelmiszerek kalóriaértéke – poszteren
 • Fitnesz menü, fogyókúrás menü az üzemi étkezde választékában
 • Állapotfelmérés: BMI, testzsír-százalék, fittségi index, stb.
 • Fitnesz kommandó – 15 perces munkahelyi mozgás
 • Szabadidős sportrendezvényeken való részvétel megkönnyítése
 • Indíts vállalati csapatot! Váltófutás, gyaloglás, kirándulás, tánc, stb.
 • 15 perc intenzív séta ebédidőben
 • Intranetes felület – információk, online tanácsadás stb.
 • Fizikai Aktivitás és Tápérték Napló
 • Munkahelyi masszázs, passzív átmozgatás, vérkeringés serkentés
 • 10 gyakorlat, amivel bármikor felélénkülhetsz! – online vagy offline anyagok
 • Fizikailag aktív munkahely – pályázati lehetőség

Ezek szintén csak példák, amelyek mellett minden kreatív javaslatot örömmel látunk. Az eredmény: egészségesebb, motiváltabb munkaerő, nagyobb elégedettségi szint.

3. A helyes étrend kialakításának elősegítése az egészségtudatos élelmiszerválasztást megkönnyítő termékekkel

Az életminőség és az egészségi állapot javításának egyik alapvető fontosságú eleme a kiegyensúlyozott és egészségtudatos étrend. A TÉT Platform résztvevői ezért célul tűzik ki, hogy segítsék a fogyasztókat szervezetük tápanyagigényének, életmódjuknak és ízlésüknek megfelelő, hosszabb távon is betartható, helyes étrend kialakításában.
A TÉT Platform tagjai az alábbi feladatok megoldását tűzik ki célul:

 • A fogyasztók élelmiszerválasztását, fogyasztási szokásait és magatartását befolyásoló tényezők megismerése, megértése és figyelembe vétele.
 • Olyan új élelmiszerek, ételkoncepciók és azok előállítására szolgáló technológiák, módszerek kifejlesztése, amelyek jelentősen alacsonyabb energia-, cukor-, só- és zsírtartalom és kellően magas rosttartalom mellett is nagy élvezeti értékűek; az egyes fogyasztói célcsoportok eltérő tápanyagszükségletének figyelembe vételével.
 • A fogyasztói magatartás kedvező irányba történő megváltoztatását elősegítő intézkedések megtervezése.
 • A jelenleg alkalmazott élelmiszer jelölési módszerek továbbfejlesztése oly módon, hogy a jelölés a fogyasztók számára könnyen érthető és átlátható legyen, és így segítse a tudatos élelmiszerválasztást.

4. Élelmiszerek reklámozásával kapcsolatos vállalások

A Platform támogatói és tagjai vállalják:

 • a Magyar Reklámetikai Kódex rendszeres felülvizsgálatát, amely részletesen meghatározza az élelmiszertermékek reklámozásának etikai normáit
 • hogy az ipar vállalatainak még nagyobb arányát bekapcsolják a reklám önszabályozásába
 • hogy párbeszédet kezdeményeznek civil szervezetekkel annak érdekében, hogy megismerjék véleményüket, és egyben megismertessék őket az önszabályozás működési mechanizmusával
 • a médiumok szerepének további erősítését. A cél az, hogy a médiumok kereskedelmi részlegei érvényesítsék az új etikai kódex élelmiszer reklámokra vonatkozó előírásait.
 • a fogyasztók széles körének megismertetését az önszabályozás adta lehetőségekkel és az önszabályozás eredményeivel, ezért fogyasztóknak szóló reklám- és PR kampányt indítanak
 • hogy a magyarországi tömegmédiumokban közzétett reklámjaikat utólagos vizsgálatnak vetik alá (monitoring).

Kérjük, hogy amennyiben a fenti célokkal egyetért, és részt kíván venni a felsorolt tevékenységek bármelyikében, csatlakozzon a Táplálkozás, Életmód és Testmozgás Platformhoz!

Kérdéseivel, jelentkezési szándékával a következő személyhez fordulhat:

Pilling Róbert – TÉT Platform
e-mail: pilling.robert@tetplatform.hu