A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU európai parlamenti és tanács rendelet értelmében 2016. december 13-tól kötelezővé válik a tápértékjelölés feltüntetése az előrecsomagolt élelmiszerek legtöbbjén. Van azonban pár kivétel, nézzük, melyek azok.

 

Magyarországon a csomagolt élelmiszerek tápértékének jelölése kötelező volt az Európai Uniós csatlakozásunk előtt. A belépést követően csak azokon a termékeken kellett feltüntetni az adatokat, amelyek tápanyag-összetételre vagy egészségre vonatkozó állítást tartalmaztak (például „light” vagy csökkentett zsírtartalmú stb.). Emellett a különleges táplálkozási igényeket kielégítő termékeknél, például a glutén- vagy laktózmentes élelmiszereknél a speciális tápértékadatokról tájékozódhattak a vásárlók.

A hároméves átmeneti időt követően 2016. december 13-tól ismét kötelező válik a tápértékjelölés feltüntetése az előrecsomagolt élelmiszereken. Néhány termékcsoport azonban mentesül az előírás kötelező jellege alól.

  1. feldolgozatlan termékek, amelyek egyetlen összetevőből vagy összetevőcsoportból állnak
  2. feldolgozott termékek, amelyeken feldolgozásként kizárólag érlelést végeztek, és amelyek egyetlen összetevőből vagy összetevőcsoportból állnak
  3. emberi fogyasztásra szánt vizek, beleértve azokat is, amelyekben az egyedüli hozzáadott összetevő a szén-dioxid és/vagy az aromák
  4. fűszernövény, gyógynövény, fűszer vagy ezek keveréke
  5. só és sóhelyettesítők
  6. asztali édesítőszerek
  7. egész vagy őrölt kávébab és egész, vagy őrölt koffeinmentes kávébab, valamint további, a kávé- és cikóriakivonatokról szóló Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-1999/4 számú előírása hatálya alá tartozó termékek
  8. olyan gyógynövény- és gyümölcstea, tea, koffeinmentes tea, instant vagy oldható tea vagy teakivonat, koffeinmentes instant vagy oldható tea vagy teakivonat, amely a tea tápértékét nem módosító aromákon kívül egyéb hozzáadott összetevőt nem tartalmaz
  9. erjesztett ecetfélék és ecethelyettesítők, beleértve azokat, amelyekben az egyedüli hozzáadott összetevők az aromák
  10. aromák
  11. élelmiszer-adalékanyagok
  12. technológiai segédanyagok
  13. élelmiszerenzimek
  14. zselatin
  15. dzsemsűrítő anyagok
  16. élesztő
  17. rágógumi
  18. olyan csomagolásban vagy tárolóedényben található élelmiszerek, amelyek legnagyobb felülete 25 cm2-nél kisebb
  19. a végső fogyasztóhoz vagy a végső fogyasztót közvetlenül ellátó helyi kiskereskedelmi létesítményekbe közvetlenül a gyártó által, kis mennyiségben szállított élelmiszer (kistermelői élelmiszerek), ideértve a kézműves élelmiszereket is.

Készült a NÉBIH közleménye alapján.

Igyunk sokat – de mit és mennyit?

2022.09.05.| Igyunk sokat – de mit és mennyit? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Túl vagyunk a nyár közepén, de az igazi meleg napokból jut még bőven. A legtöbben tudják, hogy ilyenkor sokkal több folyadékra van szükségünk, de jó kérdés, mivel csillapítsuk a szomjunkat. A tudatos választással sokat [...]

A nyár markáns íze

2022.09.05.| A nyár markáns íze bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A lángos legalább annyira elmaradhatatlan kelléke a nyárnak, mint a fagyi. Kétségtelen, hogy elég nehéz étel – főleg tejföllel vastagon megkenve, sajttal megszórva – de ki lehet váltani vele egy teljes ebédet. Jól járunk-e [...]