Fehér könyv a magyar gyermekek és fiatalok életmódjáról

Amennyiben szeretné ingyenesen letölteni az “A magyar fiatalok életmódja: táplálkozás, testmozgás és lélek” című kiadványt, ezen az oldalon megteheti. A hozzáféréshez szükséges jelszót ezen az e-mail címen igényelheti.

A kötet előszava

TISZTELT OLVASÓ!
Az egészséges élethez kulcsfontosságú a megfelelő táplálkozás, amely jelentősen hozzájárul a betegségek megelőzéséhez, és segíti, felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. Az egészségügyi ellátás nem csupán a betegség gyógyításáért felel, hanem legalább ennyire fajsúlyos kérdés a prevenció, a megelőzés. Ebben a folyamatban pedig kiemelkedő fontosságú a sport, a megfelelő oktatás és nevelés, valamint az egészséges táplálkozás.
Különös odafigyelést igényelnek a gyermekek, akik saját maguk még nem tudnak felelős döntéseket hozni, ezért őket mind családi körben, mind az iskolai keretek között az egészségtudatos életmódra, a sportolásra, a helyes táplálkozásra kell nevelni. Segítenünk kell őket a megfelelő ismeretek megszerzésében, biztosítani kell számukra az egészséges táplálkozáshoz szükséges körülményeket, így amikor felnőttként önálló életet kezdenek, már természetes lesz számukra, hogy minden szempontból odafigyeljenek saját egészségükre.

Mára az iskolai menzák étlapjain és a büfék polcain olyan ételek találhatók, amelyek amellett, hogy egészségesek, külön a fiatalkorúak igényeihez igazított megfelelő tápértékkel rendelkeznek. Büszkék vagyunk arra, hogy a világtrendtől eltérően, a magyar iskolások körében gátat lehetett szabni a gyerekkori elhízásnak, amely számos testi és lelki betegség elsődleges kiváltó oka.

Ebben a munkában adnak pótolhatatlan segítséget a dietetikus szakemberek, akikre nem csak a megelőzésben számíthatunk, hanem akkor is, ha egy beteg gyermek speciális étrendjét kell kialakítani.

Jelen kiadvány hasznos segítséget nyújthat mind az egészségügyi szakembereknek, mind a gyermekeik egészségtudatos nevelését szem előtt tartó szülőknek a prevenció és a gyógyítás területein egyaránt.

Prof. dr. Kásler Miklós
Miniszter, Emberi Erőforrások Minisztériuma