Sokan felnőttkorban szembesülnek azzal, hogy laktóz-intolerancia miatt nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az étkezésükre. Eleinte ijesztőnek tűnhet a változás, de egy kis tudatossággal és tájékozódással könnyebben elkerülhetőek a kellemetlenségek.

 

Mi az a laktóz?

A laktóz természetes formában az emlősállatok tejében található meg. Kémiailag úgynevezett diszacharid, azaz két egyszerűbb cukorból felépülő szénhidrát. Alkotórészei a glükóz, azaz a szőlőcukor és a galaktóz. Normális esetben szervezetünk energiaforrásként tudja felhasználni, energiatartalma megegyezik más cukrokéval, azaz körülbelül 4,1 kcal grammonként.

Emésztése a laktáz nevű enzim segítségével a vékonybélben történik. Érdekesség, hogy az ázsiai ás az afrikai rasszba tartozó embereknél ez az enzim szinte teljesen hiányzik – tízből kilenc esetben szervezetük nem termeli. Európában a laktózzal kapcsolatos problémák gyakorisága 2-30 százalék körüli.

 

A tejcukor-érzékenység nem egyenlő a tejfehérje-allergiával

A tejallergia és a tejcukor-érzékenység hasonló panaszokat okoz, ezért fontos megkülönböztetni őket. Tejfehérje-allergia esetén a szervezet a tejben lévő fehérjét, a kazeint allergénként kezeli és kóros immunválaszt ad, míg a laktóz-intoleranciát a laktáz enzim csökkent működése vagy hiánya okozza. Utóbbi esetében kizárólag hasi panaszok – fájdalom, görcsök, puffadás, hányinger, hasmenés – jelentkeznek, a tejallergiásoknak azonban viszkető, vörös foltokkal, ekcémával és légúti problémákkal is meg kell küzdeniük. Amennyiben ilyen tüneteket észlel önmagán, érdemes felkeresni egy gasztroenterológus szakembert, aki egy egyszerű és fájdalommentes teszt elvégzésével igazolhatja a laktóz-érzékenység fennállását.

sajtok_s

Több embert érint, mint gondolnánk

Sokan nem ismerik a hátterét és divathóbortnak tartják, pedig a laktózérzékenység Magyarországon 3 millió embert érint, bár többségét enyhe formában. Érdekesség, hogy a laktózérzékenység gyakorisága délről észak felé haladva csökken, a balti államokban már mindössze 2 százalék körüli.

A változással nem szükséges tehát egyedül szembenézni, számos fórumon, egészségügyi portálon és közösségi média felületen bukkanhatunk hatékony segítségre, a boltokban remek laktózmentes élelmiszereket kaphatunk, és laktáz enzimet tartalmazó készítmények használatával akkor sem kell kétségbe esni, ha egy étteremben vagy kávézóban szeretnénk fogyasztani tejes ételt.

 

Nem kell kiiktatni a tejes ételeket

A tejallergiásokkal szemben – akiknek tünetei kis mennyiségű tej bevitelét követően is rövid időn belül kialakulnak – a tejcukor-érzékenyek szervezete képes megbirkózni bizonyos mennyiségű laktózzal. Érdemes kitapasztalni, kinek mennyi tejcukrot tolerál a szervezete, mert vannak lehetőségek, amelyekkel megelőzhetők a kellemetlenségek. Kevesebb laktózt tartalmaznak a savanyított tejtermékek (joghurt, kefír), mert a mikroorganizmusok ennek 60-80 százalékát is lebontják. A kemény sajtok kevés laktózt tartalmaznak, míg a hosszú érlelésű típusokból szinte teljesen eltűnik a laktóz az érlelés folyamán. Legtöbbször a túró is probléma nélkül fogyasztható.

 

További információkat, recepteket találhat a következő oldalakon:

Laktózérzékeny.hu

Tejes dolgok Facebook-oldal

Laktózérzékenyek Társasága

 

Források:
MDOSZ Táplálkozási Akadémia hírlevél 2015/04. szám
Sajtóközlemény, 2015. 09. 17.

Igyunk sokat – de mit és mennyit?

2022.09.05.| Igyunk sokat – de mit és mennyit? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Túl vagyunk a nyár közepén, de az igazi meleg napokból jut még bőven. A legtöbben tudják, hogy ilyenkor sokkal több folyadékra van szükségünk, de jó kérdés, mivel csillapítsuk a szomjunkat. A tudatos választással sokat [...]

A nyár markáns íze

2022.09.05.| A nyár markáns íze bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A lángos legalább annyira elmaradhatatlan kelléke a nyárnak, mint a fagyi. Kétségtelen, hogy elég nehéz étel – főleg tejföllel vastagon megkenve, sajttal megszórva – de ki lehet váltani vele egy teljes ebédet. Jól járunk-e [...]

A legszaftosabb hungarikum

2022.09.05.| A legszaftosabb hungarikum bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A debreceni páros kolbász négy éve hungarikum, azaz hazai specialitás. Azonban már jóval ezelőtt nagyon kedveltük ezt a szaftos, paprikás kolbászkát, amely mindig párban érkezik. Vajon mennyit falhatunk fel belőle? Az egyre inkább trendivé [...]